Odontoterapie
Odontoterapia este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea cariilor dentare.
Caria dentară este cea mai răspândită boală cronică din lume.
Caria dentară este cauzată de o combinaţie de factori. Lipsa unei igiene orale corespunzătoare permite bacteriilor din cavitatea bucală să transforme resturile de mâncare în acizi ce atacă smalţul dintelui. În cazul în care placa bacteriană şi tartrul nu sunt îndepărtate cu un periaj zilnic efectuat corect și o igienizare profesională în cabinetul medicului stomatolog, este favorizată apariţia cariilor dentare și a bolii parodontale.
Cariile dentare nu se vindecă de la sine. Nedepistate la timp și netratate, cariile evoluează rapid afectând structura dintelui natural, putând duce și la pierderea dinţilor.
În unele cabinete de stomatologie în planul de tratament sunt enumerați dinţii și pentru fiecare dinte se menționează tipul de carie. În alte cabinete se menționează întinderea cariei respectiv numărul de suprafețe.
Este foarte important când se face o programere pentru o obturație/plombă să ne menționeze dacă este vorba despre o distrucţie de întindere mare, evident dacă pacientul poate observa. Sunt situații când aparent este o carie mică, dar ea are o întindere mare pe care o descoperă medicul în urma investigațiilor radiologice și a consultului clinic.
De asemenea este important de știut că în situația în care dintele are carie mare/distructie mare, medicul poate indica o reconstrucție și apoi protejarea (dinţii cu plombe de întindere mare au risc de fractură ridicat) dintelui printr-o coroană dentară. De menționat este și faptul că:
- obturațiile își schimbă în timp culoarea,
- își pot pierde adaptarea și astfel apare un aspect inestetic.
- la o obturație efectuată corespunzător nu se va observa limita între ea și structura dentară din vecinătate.
- obturațiile „nu cad” după o perioadă scurtă de timp.